Thursday, October 30, 2008

Globalt Zimbabwe

Først får vi deflasjon på grunn av deleveraging, og så kommer infasjon pga alle pengene som er sprøyetet inn i systemet.
Dette skjer over hele verden, selv kineserene har satt ned renta.
Når, og ikke hvis, dette inntreffer, så vil folk flest skjønne at valutaen er problemet, og de vil bytte den inn mot alt fra nøtter og bananer til sement og spiker. Tradisjonelle midler for lagring av verdi, gull og sølv, vil gå i taket med rakettfart.
Alle sentralbanker (med unntak av Danmark og Island) setter ned renta for å blåse livet i en død hest: den utbrente og slitne forbrukern med gjeld til oppover ørene. Nuller på nuller kommer til å adderes til eksisterende valutaer, om det nå er dollar, euro eller kroner.
Vi står på terskelen til et verdensomspennende Zimbabwe hvor pengekranene står på vidt gap. Dette griper ikke ENDA, pga av all deleveragingen som fremdeles foregår, men vi vil ikke måtte vente lenge på det.
Politikere og finansfolk later som ingenting. Stadig nye planer legges frem, men uansett hva de prøver, resultatet er alltid det samme: Ingenting fikses, det blir bare verre. Jeg tipper det kommer et siste rally på børsen, før den deiser i bakken og detter under 200 (aksjer er basert på inntjening, når gevinsten faller, så faller også aksjene, noe som vil skje i en resesjon), etterfulgt av et krasj i obligasjonsmarkedet (fordi regjeringer har for mye gjeld). Inntil dette skjer hypes festen med uforminsket styrke. Men såvidt jeg ser er det færre og færre som deltar fordi tilliten synker: Bankene låner ikke lenger ut. Vi står på terskelen til et globalt Zimbabwe (eller Weimar for de som liker historie), og vi kan egentlig bare vente på at en foss av penger skal treffe oss.

2 comments:

 1. jeg tviler på dagens pengesystem skal kollapse for vi ALLE sitter i samme båt. hvis du fremdeles tror på dette scneario må du forklare hvordan den vanlige mann skal ordne seg. alle kan ikke være tapere.
  Mener du også dette har noe med "Bretton Woods System versjon 2"? red IMF

  ReplyDelete
 2. Historisk sett har alltid papir penge systemer kollapset. Still spørsmålet omvendt om dagens system kan fortsette. Det har skapt enorme feilallokeringer av kapital som har ført til hungersnød, eksplosjon i befolkning i store byer og arbeidsløshet.
  Jeg tror vi har nådd et punkt hvor det ikke er tilfellet at det kan fortsette. Systemet produserer rett og slett ikke det verden trenger. Vi er i et sekulært bull marked for råvarer. Det er mangel på mat. Den vanlige mann kan ordne seg ved å kjøpe sølv og gull, hvis du har en hage, så dyrk et eller annet.
  Bretton Woods v2 blir nødt til å adressere dette her på et vis, om det blir en gull standard eller en slags kurv av valutaer er uvisst, men dollaren er ihvertfall ikke lenger holdbar som reservevaluta. Summa sumarum, i dag har vi en situasjon hvor ingen vet hva ting er verdt, den situasjonen må og vil bli løst, og det vil skje raskt.

  ReplyDelete