Wednesday, October 22, 2008

Gull og sølv rushet har begynt

Gull og sølv har tjent mennesker som penger gjennom 5000 år. Hvorfor ? Fordi de er ettertraktede. Ingen ting har endret seg. Gull og sølv er fremdeles ekte penger. Dagens papir penger er valuta, men ikke penger. Forskjellen på penger og valuta er at penger beholder verdien sin, mens valuta kun er nyttig som byttemiddel. Den franske filosofen Voltaire observerte at alle papir penger før eller seinere går til sin egentlige verdi, som er ingenting. Dette vil før eller seinere skje med den norske krona, spørsmålet er når.
 • Gjedrem satte ned renta med 0.5 % forrige uke og den 350 milliarder store redningspakken kaster mer bensin på bålet.
 • De lave rentene ødelegger for sparere, og destabiliserer den økonomiske situasjonen ytterligere. Det er programmfestet at det er bra å låne, mens virkeligheten er motsatt. Gjeld er en felle i en økonomisk krise.
 • Rallyet i dollaren skyldes en shortskvis i Europa: Fordi europeiske banker har kjøpt dollar denominerte amerikanske papirer, som faller, så må de selge aksjer og andre ting denominert i andre valutaer for å møte margin calls. Dette skaper etterspørsel etter dollar, selv om Federal Reserve sprøyter likviditet inn i systemet, og skaper press på aksjer og andre valutaer.
 • Statsgjeld, spesielt amerikansk, er en falsk sikkerhet, på tross av at markedet sier det motsatte akkurat nå. Amerikanske statsobligasjoner er episenteret der hvor tsunamien kommer til å treffe. En amerikansk konkurs vil sende rentene på statsgjeld i taket og prisen i kjellern. De som har investert i statsobligasjoner vil bli slaktet.
 • Gull og sølvprisene målt i dollar faller. Ikke glem at disse prisene settes i papirmarkedet, og at prisene på fysisk øker, samtidig som markedet er støvsuget for små barrer og mynter. I de nærmeste månedene, kanskje før, vil mange kalle for leveranse fra Comex og LME, som er det to børsene hvor gull/sølv handles. Dette vil bli et problem fordi det ikke finnes nok gull og sølv for å tilfredsstille etterspørselen verden over. Prisene vil eksplodere.
 • Sentralbankene og regjeringene prøver med alle midler å unngå at befolkningen kjøper gull og sølv. I Canada og Australia innføres snart legitimasjonsplikt ved kjøp. Grunnen er bekjempelse av terrorisme. Gull og sølv til mynter og småbarrer rasjoneres, resultatet er lange leveranse tider. Offisielle priser er ikke lenger rettningsgivende for det fysiske markedet. Mange forhandlere betaler over spot for å skaffe produkter, andre har simpelthen gitt opp.
 • Verdens produksjon av gull faller, grunnen er at prisene er for lave fordi sentralbankene har solgt gull inn i markedet og holdt prisen nede de siste 10 årene. Sør Afrika, som produserte 1000 tonn for 30 år siden og var verdens største produsent, har sett ett fall med over 50 % over 30 år, tendensen peker fremdeles nedover.
 • Prisen på sølv er under produksjonskostnadene. Forstetter det slik vil gruver snart begynne å stenge. Dette i en situasjon hvor verden konsumerer mer sølv i industrien enn den produserer, og etterspørsel fra innvestorer går gjennom taket.
 • 2/3 av verdens sølv produksjon kommer fra basemetaller, som også er truffet hardt. Spesielt sink gruver, som gir mye sølv som biprodukt, sliter eller går konkurs.
 • Verden befinner seg idag i en unikt håpløs situasjon hvor ikke en eneste valuta er backet av edelmetaller. Alt er basert på tillitt, forsvinner tilliten til systemet, er også valutaen verdiløs.
 • Strategien fremover er å akkulere så mye gull og sølv som mulig, samtidig som all gjeld må skys som pesten.
 • Den politiske eliten i alle vestlige land nyter lav eller ingen tillitt fra befolkingen, ideen om at staten kan hjelpe eller løse problemer vil snart havne på søppelhaugen.
 • Oljeprisen vil snart snu oppover igjen, og vil skyte høyt, mye høyere enn det siste all time high på 147 dollar.
 • På island kjøper folk Rolexer ifølge en artikkel jeg leste på DN fordi de ikke har noe gullmarket. Befolkningen stoler ikke på regjeringen. Regjeringen har innført kapitalkontroll; for å kjøpe utenlands valuta må man vise frem flybilett (ifølge samme artikkel). Dette begynner å minne om tilstander som i Østblokk land før muren fallt.
 • Det er populært å kalle USD for dopapir. Desverre er den ikke engang det. De aller fleste USD eksisterer kun elektronisk, kun veldig lite som papir.
 • Vi kan forvente høyere renter og høyere inflasjon fremover, som betyr at lønnsmotakere blir skviset fra to sider.


1 comment:

 1. dette er riktig. eg har begynnte å kjøpe sølv i 09
  kan ikke si att eg har angret akkurat

  noen som vet om bra butikker? eg harkjøpt alt mitt via http://www.realverdier.no/

  paste links visst dere mener eg sku sjekke ut noen andre

  ReplyDelete