Sunday, November 23, 2008

Vendepunkt for gull og sølv

Fredag så spot prisene på gull og sølv gå opp med 7.6 % og 8.1 %. Torsdag 20 November var options expiry på Comex gull og sølv. Så og si alle call opsjonene utløp out-of-the-money den dagen, som er en merkelig hendelse.
Vi kommer til å se gull tilbake til 1000 dollar ved juletider, sølv burde hente seg opp til 15-20 dollar ganske raskt. Det er også mulig at Comex ikke klarer å levere fysisk metall hvis mange står og vil ha leveranse, hvis dette skjer, kan vi gå over i et cash market for gull og sølv.
Situasjonen i økonomien er prekær for å si det mildt. AIG er tilbake for en tredje (!!!) bailout, en stor tysk bank satte nytt kursmål for GM på 0 dollar. Citi vil ikke klare seg uten hjelp bra regjeringen. 2008 har vært et utrolig år hvor USA har nasjonalisert store deler av bank og finansindustrien, nestemann er bilindustrien i Detroit. Et annet tegn på at tilliten til finanssystemet faller er at internasjonale fraktrater har brutt sammen fordi selgerne av varer ikke lenger stoler på letter of credit som utstedes for å betale. Argumentene for å eie gull og sølv er ekstremt gode. Den reale økonomien går i oppløsning, stadig fler snakker om depresjon. Og ikke bare det, men depresjonen som kommer kan bli verre enn den i 30 årene. Grunnen er at i 30 årene levde flere av landbruk og var i større grad selvforskynte. Idag lever de fleste i store byer og er avhengige av et system for leveranse av varer som er integrert i finanssystemet. 2009 vil bli året hvor offentligheten vender seg mot gull og sølv for å bevare velstand, en funksjon to metallene alltid har hatt opp gjennom historien, med unntak av fom 1872 for sølv og 1971 for gull, som var årstallene hvor de ble "demonetarisert".
Måtte du leve i interessante tider, for å bruke et gammelt kinesisk ordtak. De kommende årene kan faktisk bli en periode hvor gull og sølv oppfattes som penger, og f,eks Kina eller Russland går over på en gullstandard. Skulle dette skje, vil papirpenger devalueres ekstremt nedover som gjør det mulig å nedbetale all gjeld. Det betyr selvsagt en radikal reduksjon av levestandarden, spesielt i vesten, fordi alt blir mye dyrere. Forhåpentligvis betyr dette at vi går tilbake til en økonomi sentrert mer rundt produksjon enn tjenesteytende næringer. Det betyr også at folk vil sky gjeld som pesten og spare istedenfor å konsumere. Alt dette har bl.a Peter Schiff prognostisert i flere år. Han har hatt rett så langt. Jeg tror hans spådommer vil fortsette å gå i oppfyllelse fremover.

1 comment:

  1. Fin plass for deg om du ikke kjenner plassen fra før:

    http://www.allamericangold.com/

    Morro radioprogram følger også:

    http://patriotarchives.blogspot.com/

    ReplyDelete