Saturday, October 18, 2008

Gullbasert valuta ?

Dette er min første post. Anledningen er det som kan komme til å snu opp ned på finanssystemet i hele verden i de kommende månedene og årene:
Historien om en ny gull basert valuta begynner å komme til overflaten i Norge og resten av Europa, se f,eks www.dn.no:
http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article1513836.ece?jgo=c1_re_left_3

Jim Willie forteller at han i de siste 24 timene har hørt at Europerne, Araberene, Kineserene og Russerene har blitt enige om en ny valuta basert på gull.Siste tids dollar rally og råvaresmash var satt i scene av amerikanske banker og myndigheter. Ted Butler belyser dette i en sin artikkel "The smoking gun" når det gjelder edelmetaller, hvor han dokumenterer at to amerikanske banker solgte kort 139 millioner unser sølv og 8 millioner unser gull og bidro til å sende ned prisen fra 930 dollar for gull og over 19 dollar for sølv til 740 dollar for gull og nylig under 10 dollar for sølv! Merk at dette også gjaldt andre råvarer som olje og kobber.
Hvorfor gull og sølv ? Svaret er at disse to alltid har blitt brukt som betalingsmiddel og at prisen på gull er et barometer for finanssystemets helse. Har noe bedret seg i finanssystemet siden gull ble tatt til vedskjulet i midten av Juli ? Nei, selvsagt ikke. Snarere tvert imot, nyhetsbildet blir mer og mer katastrofalt, så prisen på gull og sølv burde ha gått den andre veien.

Hva situasjonen i Norge angår, så ble det uten noe som helst offentlig debatt plutselig klargjort en redningspakke på 350 milliarder kroner, på skattebetalerenes regning selvsagt. DN forteller oss at Dnb NOR var blant bankene som lånte fra de 350 milliardene, da de trengte penger til å møte kommende forpliktelser.
Men da er det merkelig at Aud Helen Rasmussen i Dnb NOR begrunner den siste rente nedgangen på boliglån med den raske nedgangen i pengemarkedsrentene og forventningen om at rentene vil stabilisere seg på lavere nivå, fordi sist jeg sjekket (http://www.norges-bank.no/templates/article____55480.aspx) så var NIBOR (dette er renta som bankene tar for å låne til hverandre) for kortere maturiteter på vei opp igjen, og det raskt! Var ikke 350 milliarder nok ? Jeg tror ikke vi trenger vente veldig lenge for at Aud Helen Rasmussen må ete sine egne ord og sende ut nye brev til sine stakkars kunder om at renta settes opp igjen. Med mindre Svein Gjedrem og hans kamerat Jens bestemmer seg for å fyre av enda en salve med rykende ferske statsobligasjoner på skattebetalerenes regning, så festen kan fortsette kansje et par uker til, som samtidig innbyr til at vennene til Svein og Jens i Dnb NOR kan tjene enda mer penger på innside handel, mens den vanlige mann taper. Dette kan foregå inntil Nordmenn våkner opp og innser at man ikke kan låne seg til rikdom, men at velstand kommer fra sparing og produksjon. Den dagen kan ikke være langt unna, så fort som tingene utvikler seg.

I tiden fremover kommer vi til å se høyere inflasjon, høyere renter og mye høyere priser på gull og sølv. Denne utviklingen gjør også faren for krig mot Iran høyere. En slik krig vil få katastrofale følger for hele verden. La oss håpe at det ikke skjer.

Jeg kommer til å fokusere på gull og sølv fremover, som er det eneste sikre måten småsparere kan beskytte seg mot den kommende høye inflasjonen, som kan komme til å gå over i hyperinflasjon.


4 comments:

 1. Linken til Jim Willie jeg postet funker ikke, her er den igjen:
  http://www.kereport.com/DailyRadio/Daily100608-2.mp3

  ReplyDelete
 2. bra sto stoff her:)
  Jeg så også at DN hadde en artikkel om gullstandarden...
  her er en meget god side med blogg forbedringer:http://bloggertricks.com/2008/06/how-to-add-inline-comment-form-under.html

  På posten vises det hvordan man får lagt inn litt enklere kommentarfelt...

  ReplyDelete
 3. mye bra, kommer til å linke til bloggen her fra min egen, driver å skriver noe nå du kanskje kommer til å like. The economic hitman

  ReplyDelete
 4. rykter og planlagte mediastunt vil fyre opp priset på gullet. som artikkel over. noen med mye gull vil cashe ut på toppen og så vil rykte om ny gull-valuta punktere totalt. Noen ble rike og du kjøpte katta i sekken. antatt kollaps på gull vil komme on 1-2 år. egentlig ikke helt kollaps men normalisering til 400USD per unse.

  ReplyDelete