Saturday, October 25, 2008

Kuren som dreper pasienten

Galskap er definert som å gjøre det samme hele tiden mens man forventer et annet resultat. Siste tids hendelser i norske finansmarkeder gjør det tydelig at de Norges Bank og Stortinget har spesielle behov.
Den store redningspakken på 350 milliarder betyr en massiv økning i pengemengden. I tillegg kan vi lese at endringer i regelverket for å bokføre visse papirer har blitt endret for å slippe og bokføre enorme tap. Disse såkalte level 3 assets er papirer som det ikke finnes noe marked for, men som bankene selv kan bestemme en verdi på. Samtidig åpner redningspakken for at bankene kan bytte inn søppelet de selv setter en verdi på mot norske statsobligasjoner, som de kan selge i markedet for å skaffe likviditet, som de sårt trenger disse dager. Med andre ord, det vaskes penger for å holde norsk bankvesen flytende. Prisen for dette for den vanlige mann og kvinne blir inflasjon i bøtter og spann om ikke så veldig lenge. Det er også merkelig å se at NIBOR, altså pengemarkedsrenta, fallt, og det midt i en kreditt krise!! Det forteller oss at kreditt er lettere å skaffe midt i kredittkrisa.
Det eneste riktige er å sette opp renta og ta den støyten som kommer og lære av feilene. I stedet vil kuren gjøre sykdommen verre, pasienten vil ikke dø av sykdommen men av kuren. Vi ser at pengemengden øker, arbeidsløshet og gjeld stiger. Under de forholdene vi er i nå som må sparing belønnes og konsum straffes. Sett nå endelig renta opp, la boligmarkedet få det krasjet det trenger, og så kan vi begynne forfra igjen. Istedet er vi på vei mot hyperinflasjon og total nedsmelting av finanssystemet.

4 comments:

 1. Regjeringen vil vel presse Norges Bank for å holde renten så lavt som mulig frem til neste høst. Så kommer den vel kanskje til å stige en tilsvarende mer etter valget, alt annet like. Det kan ihvertfall være grunn til å tro at dette er en faktor som kan komme til å spille en viss rolle for renteutviklingen i Norge gjennom det kommende året ?

  ReplyDelete
 2. Jeg tror også renta vil holdes nede for å sørge for kreditt i systemet, med de negative konsekvensene det får (jmfr zoombie banker i Japan). Før eller senere vil markedet sette renta, mao det vil skje på det punktet hvor inflasjonen er ute av kontroll, og da ser vi det verste av begge verdener: Høy inflasjon og rente, svak økonomi, som alltid er konsekvensen av høy inflasjon.

  ReplyDelete
 3. Meget godt skrevet:)
  Så at regjeringen lurte inn muligheten for å ta eierskap i de råne lånene mens mediene kun fokuserte på Dnbnor. Det ble i starten gitt utrykk for at byttehandelen mellom bankene å staten kun var et lån, men nå som det er fastatt at staten tar eierskap i de råtne lånene er det fritt frem for banken å selge statsobliksjonene.

  ReplyDelete
 4. Hadde noen andre gjort det hadde det blitt beskrevet som organisert kriminalitet og vasking av penger, noe det selvsagt er. Men så lengre regjeringen gjør det .... da er det liksom greitt.

  ReplyDelete